erfgoedobject

Hoeve Wolvenhof

bouwkundig element
ID
214726
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214726

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wolvenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wolvenhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historiek

Voormalige hoeve, volgens opschrift genaamd "Wolvenhof", ingeplant aan een straathoek en kruispunt met Steenland. Hoevecomplex vandaag samengesteld uit een in L-vorm gebouwde boerenwoning met stal en tegen deze stal een haaks aansluitende dwarsschuur. Op de Ferrariskaart (1771-1778) is de hoeve aangegeven als vierkantshoeve. Volgens het kadasterarchief was deze gesloten vierkantshoeve in 1859 bezit van Gerard Baert, burgemeester van Sint-Goriks-Oudenhove en verdween dat jaar drie vierde van de hoevegebouwen ten gevolge van een brand. De L-vormige woningvleugel bleef behouden. In 1861 werd de bouw van de schuur gekadastreerd en verkreeg het hoevecomplex een semigesloten vierkante aanleg met toegang ter hoogte van de huidige oprit. In 1967 is de hoeve na sloop van twee vleugels gereduceerd tot de huidige aanleg.

Beschrijving

Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint onder snijdende pannen zadeldaken. Zijdelings aan de straat palend oud boerenhuis wellicht opklimmend tot de 18de eeuw, met naar het zuidoosten gerichte erfgevel naast de gekasseide oprit. Erftoegang gemarkeerd door ijzeren hekken tussen twee hoge gemetste hekpijlers met geprofileerde basis en vlakke hardstenen dekplaat. In de linker hekpijler uitgespaarde korfboogvormige beeldnis afgesloten door traliewerk. In de nis een gepolychromeerd heiligenbeeld van Sint-Jozef met Jezuskind. Onregelmatig geplaatste hoge rechthoekige vensters met luikduimen en hardstenen onderdorpel in de straatgevel van de woning; bovenaan afgelijnd door getrapte daklijst met hanggoot. Linker zijpuntgevel met vlechtingen voorzien van twee zoldervensters met luikduimen en bakstenen druiplijst. Tegen de rechter gevelhoek aangebracht kruisbeeld met doodskopje opgehangen tegen uitgesneden gevelbord met afdakje. Naar het zuidoosten gerichte erfgevel van boerenhuis met gewit vernieuwd gevelparement. Dubbele dwarsschuur van 1861 voorzien van gedrukt gebogen poorten in de erfgevel.


Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Wolvenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214726 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.