Neoclassicistische burgerwoning

Beschrijving

In de oostelijke helft van de Pacificatiestraat zijn een reeks gaaf bewaarde en fraai afgewerkte eind-19de- en begin-20ste-eeuwse neoclassicistische burgerhuizen geconcentreerd. Deze statige burgerwoning is hier een goed voorbeeld van. De woning is tevens typerend voor de standaardbebouwing van het Zuid, bestaande uit enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen met een neoclassicistische lijstgevel die ingedeeld en afgewerkt is volgens de toenmalige standaarden: houten kroonlijst op klossen of modillons, hardstenen plint met keldergaten, kordons en doorlopende onderdorpels, imitatievoegen of –bossage op de begane grond, rechthoekige, regelmatig geplaatste muuropeningen die op de verdiepingen in een geprofileerde omlijsting zijn gevat, nadruk op de centrale travee door een balkon en een deurvenster met extra versiering zoals een entablement of fronton. Deze woning wordt getypeerd door het centrale balkon met doorlopende balustrade en gebogen fronton boven het deurvenster. Ook de uitgelengde modillons onder de kroonlijst en de paneeltjes met sierstucwerk zijn te vermelden. Het bouwdossier van dit huis werd niet teruggevonden.