Villa Bloemenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bloemenhof

Beschrijving

Villa in cottagestijl gebouwd in opdracht van L. De Bie, naar ontwerp door architect Pol Berger uit 1920. Berger ontwierp in datzelfde jaar ook de "Villa Zonneweelde" aan de overzijde van de straat. De villa ligt in een tuin, met aan de straatzijde pijlers in baksteen en natuursteen waartussen poort van recenter datum. Bakstenen gebouw van een zestal traveeën en een bouwlaag onder pannen schilddak. Hoekrisalieten met dakuitsprong onder zadeldak. Houten daklijst. Bakstenen gevels met gebruik van natuursteen voor plint, omlijstingen van gevelopeningen, hoek- en kraagstenen. Gevelopeningen ontlast door metselbogen. Rondbogige inkomdeur en veelal gekoppelde vensters met natuurstenen omlijsting en stijlen. Drie middelste traveeën, bestaande uit de inkom waarrond twee vensters, herbergen een brede hal die directe toegang geeft tot woonkamer, eetkamer, studio, en kleedkamer. Rechter hoekrisaliet van een travee met onder kraagstenen ingesnoerd gelijkvloers. Linker hoekrisaliet van drie traveeën onder dakuitsprong met achthoekig oculus onder het puntdak, met uitspringende garage van een travee en een bouwdeel op de hoek. Rechterzijgevel met natuurstenen, betraliede venstererker onder leien tentdak. Waarnaast gelijkvloerse erker onder plat dak van recenter datum, met natuurstenen bloemenreliëf overgeplaatst van de gevel. Linkerzijgevel op het zuiden met kleine getraliede vensters en deur met achthoekig getralied venstertje en zijlicht, waarboven dakuitsprong van recenter datum. Achtergevel met veranda op het westen.

De plannen voor aanbouw van een veranda en een paviljoen voor studie en muziek, naar ontwerp van Bouwbureau G. Wijn uit 1927-1928, werden niet uitgevoerd.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 802 # 589, 802 # 1472 en 802 # 1720.
  • Archives d’Architecture Moderne, archief Berger, dossier De Bie.