erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 214737   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214737

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van E.K.H. Guljé, naar een ontwerp door de architect Guillaume Coenen uit 1929. De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien).

De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor de puilijst en omlijstingen, op een arduinen plint. Asymmetrisch van opbouw, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de brede zijrisaliet, dat wordt gemarkeerd door een bow-window met balkon. Waar het conventioneel opzet, de materiaalcombinatie en de typische vensteromlijstingen met hoekblokken en hanenkam aan de beaux-artsstijl ontleend zijn, wijst de detaillering van de geblokte consoles en het geometrische smeedwerk van de balkonborstwering op een invloed van de art-decostijl. Op de inkomdeur na is het oorspronkelijk houten schrijnwerk vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, de garage en de keuken. Op de bel-etage neemt het salon over de volledige breedte de straatzijde in, waarbij de eetkamer met office aansluit. Volgens hetzelfde schema omvatten de tweede verdieping twee grote slaapkamers en de badkamer, en het dakniveau drie mansdardekamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1929#33005.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214737 (Geraadpleegd op 08-04-2020)