Meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Meergezinswoning in sobere art-decostijl naar een ontwerp door de architect René Grosemans uit 1928, gebouwd in opdracht van Leopoldine Brack, echtgenote in tweede huwelijk van Willy Dohmen. Het oorspronkelijk programma omvatte de privéwoning van de bouwheer en twee huurappartementen. De woning Dohmen-Brack behoort tot de vroegste realisaties van Grosemans, wiens loopbaan pas een tweetal jaar eerder van start was gegaan. Tijdens de jaren 1930 evolueerde zijn architectuur naar een sober baksteenmodernisme, verwant met het werk van Léon Stynen, waarvan de eigen woning in de Camille Huysmanslaan een representatief voorbeeld is.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband op een arduinen plint. Een bekleding van natuursteenplaten is gebruikt voor de de puilijst en topgeleding, de oplopende driezijdige erkerpartij en vensteromlijstingen, die de gevelcompositie zowel horizontaal als verticaal structuur geven. Kenmerkend zijn de getrapte profielen, en de breed overstekende houten kroonlijst. Het houten schrijnwerk van de vensters en de inkomdeur met smeedijzeren tralie is bewaard.

Volgens de bouwplannen beslaat de privéwoning van de bouwheer de begane grond en de eerste verdieping, de huurappartementen de tweede en de derde verdieping, met een gemeenschappelijke inkom- en traphal met bovenlicht. De benedenwoning omvat gelijkvloers een kantoor en de keuken met keukenlift, en hogerop een salon-eetkamer, twee slaapkamers en de badkamer. De huurappartementen bestaan uit een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en badkamer.