erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID: 214743   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214743

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in sobere beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van William Barkhausen, naar een ontwerp door de architect Léon Heutz uit 1928 (inscriptie). De rijwoning met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak, waarop een ondiepe dakverdieping. In Antwerpen actief als architect van omstreeks 1905 tot eind jaren 1950, liet Heutz een bescheiden en veeleer conventioneel oeuvre na. In de latere jaren 1920 paste hij naast de klassieke beaux-artsstijl ook een gematigde art deco toe, waarvan zijn eigen woning uit 1927 aan de overzijde van de straat een voorbeeld is.

De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor de pui, omlijstingen en kordons, op een arduinen plint. Opgebouwd uit een gedrongen pui met schijnvoegen en een horizontaal gelede bovenbouw, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de brede zijrisaliet. Dit laatste wordt op de bel-etage gemarkeerd door een bow-window, versierd met een bloemenkorf en bekroond door een balkon met smeedwerk. Naar 18de-eeuws model hebben de bovenvensters een vlakke omlijsting met oren, sluitsteen en onderdorpel. Het houten schrijnwerk van de vensters, de inkomdeur en garagepoort met smeedijzeren tralies is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de lage begane grond ruimte aan de vestibule, de garage en de keuken met keukenlift. De bel-etage omvat het salon aan de straatzijde, de spreekkamer in de middenzone, en de eetkamer met veranda en overdekt terras aan de tuinzijde. Op de tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers met 'cabinet de toilette', en een kantoor, daar waar de kleine dakverdieping de meidenkamer en de zolder herbergt.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1928#29404.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214743 (Geraadpleegd op 28-03-2020)