Architectenwoning Léon Heutz

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-decostijl, als eigen woning gebouwd door de architect Léon Heutz, naar een ontwerp uit 1927. Een eerste gevelontwerp werd vanuit schoonheidsoogpunt geweigerd, en in een tweede versie aangepast wat de verhoudingen betreft. Deze bescheiden rijwoning was de eerste die in de nieuw aangelegde Doornelei werd opgetrokken. In Antwerpen als architect actief van omstreeks 1905 tot eind jaren 1950, liet Heutz een bescheiden en veeleer conventioneel oeuvre na. In de latere jaren 1920 paste hij naast een gematigde art deco ook de klassieke beaux-artsstijl toe, waarvan de woning Barkhausen uit 1928 aan de overzijde van de straat een voorbeeld is.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning een souterrain en twee bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, ruim verwerkt met natuursteen voor speklagen en omlijstingen, op een arduinen plint. In overeenstemming met de interieurindeling, legt de asymmetrische compositie de klemtoon op de bredere zijtravee. Deze laatste wordt bekroond door een gebogen pseudo-fronton op consoles, als onderdeel van de houten kroonlijst. De deur en vensters zijn gevat in rondbooglisenen met waterlijst, die de verticale gevelgeleding bepalen. Waar het boogveld van de deur met een typische bloemenkorf is gevuld, sieren panelen met een gestileerd art-decomedaillon de borstwering van de verdieping. Met uitzondering van de garagepoort is het houten schrijnwerk van de deur en vensters met inbegrip van het loodglas bewaard.

Volgens de bouwplannen wordt de plattegrond over de volledige breedte opgedeeld door een centrale hal met bovenlicht, die op de verdieping ruimte biedt aan het architectenkantoor. De begane grond omvat verder het salon en de eetkamer met overdekt terras, geflankeerd door de vestibule, de trapzaal en de keuken. Op de verdieping bevinden zich rond het kantoor twee slaapkamers met en suite 'cabinet de toilette' of badkamer, en de linnenkamer. Het souterrain biedt naast de gebruikelijke kelders van bij de bouw ruimte aan de garage.