erfgoedobject

Meergezinswoning in art-decostijl

bouwkundig element
ID
214750
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214750

Juridische gevolgen

Beschrijving

Meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van Jacques Van Es, naar een ontwerp door architect Joseph Selis uit 1937. Selis lijkt van de vroege jaren 1930 tot de late jaren 1950 gelijktijdig in Antwerpen en Oostende als architect actief te zijn geweest. De woning Van Es is representatief voor zijn gematigd progressieve oeuvre uit het late interbellum, dat het midden houdt tussen art deco en modernisme. Tot zijn meest opvallende realisaties in Antwerpen uit deze periode behoren de "Coutellerie-Orfèverie Tilquin" op de Meir en het appartementsgebouw "L'Imperator" op de hoek van de Teniersplaats en de Kipdorpvest.

Het rijhuis met een gevelbreedte van drie traveeën, telt drie bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit rood baksteenmetselwerk in halfsteens verband met rollagen, waarbij de pui tot op halve hoogte met hardsteen is bekleed, en de frontispice van de bovenbouw met natuursteen. Symmetrisch van opbouw wordt de compositie bepaald door de hoge natuurstenen bow-window met aansluitend balkon van de bel-etage. Behalve het typische materiaalcontrast onderscheidt de opstand zich door een plastische behandeling met krachtig geprofileerd lijstwerk, en alternerend rechthoekige en rondboogopeningen. Waar de gevernist houten rondboogdeur en het art-decosmeedijzer van het traliewerk en de balkonborstwering behouden bleven, is het vensterschrijnwerk gedeeltelijk vernieuwd en de kroonlijst opnieuw bekleed.

Volgens de bouwplannen is het pand opgedeeld in een gelijkvloers appartement en een bovenwoning van twee niveaus. Het appartement bestaat uit een suite van salon en eetkamer geflankeerd door de gemeenschappelijke inkom- en traphal, de keuken en één slaapkamer met overdekt terras. Van de bovenwoning omvat het eerste niveau het salon en eetkamer met terras, de keuken, één slaapkamer en de badkamer, en het tweede niveau vier slaapkamers en een tweede badkamer. De indeling van de bovenwoning en de inplanting van het trappenhuis, lijken echter bedoeld om zonder structurele ingrepen evenzeer een gebruik als afzonderlijke wooneenheden toe te laten.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#7495.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Meergezinswoning in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214750 (Geraadpleegd op )