Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van de juffrouwen C. en J. Schoors, naar een ontwerp door de architect Guillaume Peeters (inscriptie) uit 1932. Het ontwerp behoort vermoedelijk tot het rijpere oeuvre van Peeters, wiens carrière kort vóór de Eerste Wereldoorlog van start lijkt te zijn gegaan. Tijdens het interbellum was hij vooral actief in de omgeving van de Koninklijkelaan in nieuw Berchem, waar ook zijn eigen woning tot stand kwam.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, telt twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). Eenvoudig van opzet is de lijstgevel opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, contrastrijk verwerkt met natuursteen, op een arduinen plint. Asymmetrisch van opbouw weerspiegelt de compositie de opdeling in hoofd- en nevenruimten van het interieur. De klemtoon ligt op de twee zijtraveeën, gemarkeerd door panelen op de borstweringen, een drielicht op de verdieping en een dakvenster met gebogen fronton. Karakteristiek is de afwisseling van rechthoekige, rond-, korf- en steekboogopeningen. Het houten schrijnwerk van de deur met spionnetje en de vensters is bewaard, evenals enkele glas-in-lood-bovenlichten.

De conventionele plattegrond wordt volgens de bouwplannen over de volledige breedte opgedeeld door de traphal met bovenlicht centraal in de woning. De begane grond biedt vooraan ruimte aan de vestibule en de woonkamer, en achteraan aan een zitplaats en de keuken. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een badkamer of 'cabinet de toilette'.