Standbeeld Koningin Astrid

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Kraainem
Deelgemeente Kraainem
Straat Koningin Astridlaan
Locatie Koningin Astridlaan zonder nummer, Kraainem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Standbeeld Koningin Astrid

Deze bescherming is geldig sinds 30-09-2014.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Standbeeld Koningin Astrid

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Typologiestandbeelden
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Borstbeeld geplaatst in een trapeziumvormig parkje gevormd door de splitsing van de Koningin Astridlaan en de Jules Adantstraat. Het stenen borstbeeld prijkt op een hardstenen naar onder verbredende sokkel en vormt één zijde van een driehoekig bassin. Oorspronkelijk een waterbassin wordt het nu gebruikt als plantvak. Het bassin was binnenin afgewerkt met blauwe mozaïeksteentjes. Opschriften "Victor Demanet", "offert par la F.N.I. section locale 10 x 1937 door de plaatselijke afdeling N.V.I. aangeboden". Het pleintje wordt omzoomd door een laag, eenvoudig doch sierlijk uitgewerkt smeedijzeren hekwerk op hardstenen basis en tussen hardstenen pijlers.

Hoewel Kraainem duidelijk noord-zuid georiënteerd is, begon de aanleg van onder andere de Koningin Astridlaan pas tijdens het interbellum (tussen Kraainem en Stokkel, 1935-37). De naamgeving van de laan en de oprichting van het borstbeeld, slechts twee jaar na haar overlijden, is een eerbetoon aan de geliefde vorstin. Het beeld werd gemaakt door Victor Demanet en conform het tweetalige opschrift geschonken door de Nationale Vereniging der Invaliden.

Astrid van Zweden werd geboren op 17 november 1905 als derde kind van Karel hertog van Westgotland en Ingeborg van Denemarken. Op 4 november 1926 huwde ze met kroonprins Leopold van België. In 1934 bestijgt ze samen met heer echtgenoot de Belgische troon. Zij ontpopt zich tot een bijzonder sociaal voelende vorstin met aandacht voor het gezin en de minderbedeelden. Op 29 augustus 1935 verongelukte Koningin Astrid te Küssnacht (Zwitserland) tijdens een autoritje met Leopold. Haar dood veroorzaakte een grote schokgolf in België. Twee miljoen Belgen brachten haar een laatste groet.

  • S.N. 1935: In memoriam hare majesteit koningin Astrid, Turnhout: Gazet van Antwerpen.
  • www.belgium.be/nl/binaries/260410_monarchie_NL_tcm117-103847.pdf (geconsulteerd 20/7/2012).

Bron: -

Auteurs: Mertens, Joeri

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Koningin Astridlaan

Koningin Astridlaan (Kraainem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.