erfgoedobject

Parochiaal complex Sint-Theodardus

bouwkundig element
ID: 21477   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21477

Juridische gevolgen

Beschrijving

Moderne kerk, in 1939-1943 naar ontwerp van architect H. Lacoste gebouwd. Imposant bakstenen gebouw met zware, gedrongen volumes. Eénbeukige kruiskerk met een schip van vijf traveeën, een kruisingstoren met volledige bakstenen spits, een koor met vlakke sluiting. Het geheel wordt voorafgegaan door een vierkant atrium met omlopende spitsbooggalerij. De muurvlakken worden verlevendigd door een herhaald gebruik van het mijterboogmotief, onder meer aan de vensters, galmgaten en geveltoppen, en aan de opeenvolging van puntgevels boven de vensters van het schip.

De begane grond is overspannen door middel van houten gewelven, gedragen door spitsbogige, bakstenen gordelbogen.

Achter de kerk bevindt zich een complex van parochiale gebouwen, in dezelfde stijl opgetrokken en gegroepeerd rondom een binnenplaats.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Beringen: Mijncités

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiaal complex Sint-Theodardus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21477 (Geraadpleegd op 11-08-2020)