Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Beschrijving

Oorlogsmonument voor beide Wereldoorlogen, min of meer centraal gelegen op het plein, in de vorm van een blauwe hardstenen obelisk met uitgewerkte top bekroond met siervaas. Geplaatst binnen een vierkant smeedijzeren hekwerk met blauwe hardstenen hoekpijlers. Bas-reliëf met Belgische leeuw, zegetekens (laurierbladen, sabel en geweer) en het opschrift aan "AAN ONZE HELDEN/ VRYHEID/ SCHEPDAEL/ DANKBAAR". Op de zijkanten van het gedenkteken zijn later twee zwarte marmeren platen aangebracht met tekst "Aan de gesneuvelden van de beide wereldoorlogen 1914-1918 en 1940-1945". Gesigneerd "Birmant Ninove".

Auteurs: Thomas, Hans; Verwinnen, Katrien