Architectenwoning Ferdinand Hompus

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Van Ertbornstraat
Locatie Van Ertbornstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling inventaris bouwkundig erfgoed 2012 (geografische inventarisatie: 01-01-2012 - 31-12-2012).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Herinventarisatie stationswijk Antwerpen (inventarisatie: 01-01-2013 - 31-12-2014).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Architectenwoning Ferdinand Hompus

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Dit statige neoclassicistische burgerhuis werd in 1883 opgericht naar ontwerp van architect Ferdinand Hompus in opdracht van Meurisse. Uit het bouwdossier en uit administratieve gegevens van latere bouwdossiers ingediend door Hompus, blijkt dat de architect tijdens de bouw van de woning heeft beslist om hier zelf te gaan wonen. Deze architectenwoning is een uitstekend voorbeeld van de manier van werken van Hompus, waarbij hij steeds kiest voor een aankleding van de gevels van de burgerhuizen met dure materialen.

Het is rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen op een souterrain, gevat onder zadeldak. De lijstgevel kreeg een rijkelijk, natuurstenen parement met de conventionele, maar zeer verzorgd uitgevoerde elementen uit het neoclassicisme: houten kroonlijst op modillons, hardstenen plint, kordons en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen in een geprofileerde omlijsting zijn gevat, imitatievoegen op de begane grond, accent op de centrale travee door de grote erker met bekronend balkon en decoratieve elementen zoals entablementen en het gebroken fronton als bekroning van de voordeur.

De woning kent de klassieke, eind-19de-eeuwse indeling van een enkelhuis, met een enfilade van kamers verbonden door een laterale gang. Op de verhoogde begane grond een ruime inkomhal met trapzaal, salons, eetkamer, bibliotheek en bureau, op de verdieping de slaapkamers, de keuken en wasplaats in het souterrain. Deze woning heeft achter de koer een achterhuis. In 1954 werd de kelderverdieping van dit pand omgevormd tot koffiehuis met dansgelegenheid, waarbij de koer tussen voor- en achterhuis werd dicht gebouwd. In de gevel werden de twee kelderopeningen omgevormd tot één grote opening om toegang te verlenen tot de nieuwe handelsruimte. Deze nieuwe toegang had een weerslag op de voorste kamer van de bel-etage verdieping. De vloer werd hierbij opgehoogd. De nieuwe ingrepen werden uitgevoerd in een hedendaagse vormgeving, met respect voor het waardevol karakter van het pand.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1883#464, 18#32589.
  • Dienst Monumenten- en Welstandszorg, Antwerpen, Addendum toelichtingsnota regularisatie aanvraag, september 2011.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2012

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Antwerpen - 19de- en 20ste-eeuwse stadsuitbreiding

Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.