Traditionele stadswoning

Beschrijving

Dit historische pand bestaande uit een voor- en achterhuis met tuin gaat terug tot de 16de eeuw. Als in 1498 de Muntstraat wordt geopend, is het perceel waarop de huidige woning zich bevindt, reeds verkaveld en bebouwd. De tuin echter behoorde op dat moment bij het Muntcomplex en wordt pas in 2006 bij het perceel van de woning gevoegd. De precieze bouwperiode van het huis valt niet uit archiefonderzoek op te maken; bouwtechnisch onderzoek toont echter een 16de- of 17de-eeuwse kern aan in voor- en achterhuis. Uit de bouwdossiers in het stadsarchief blijkt dat de pui van het voorhuis in 1864 werd gewijzigd door S. Van Den Bosch, en dat C. Jacobs in 1873 een derde bouwlaag toevoegde. In 1927-1928 kreeg het achterhuis een extra bouwlaag en werd het zadeldak van het voorhuis vervangen door een mansardedak. Bij renovatie in 1979 werden deze laatste wijzigingen ongedaan gemaakt.

Het voorhuis is een rijhuis van drie/vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Het pand is opgetrokken in traditioneel bak- en natuursteen metselwerk. Rode baksteen in kruisverband met gebruik van natuursteen voor speklagen en negkettingen. Lijstgevel met houten kroonlijst en hardstenen plint; rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels, wat een latere toevoeging is. De begane grond telt vier muuropeningen; twee deuren en twee vensters; overal recent schrijnwerk. Opvallend element is de krulspieanker boven het gelijkvloers. Het achterhuis is in gelijkaardig baksteenmetselwerk opgetrokken. Een aantal elementen wijzen op een 16de- of 17de-eeuwse kern, onder meer de tongewelfde kelder, de kwarthol geprofileerde omlijstingen in kalkzandsteen, de balklagen met versierde sleutels en de kalkzandstenen balkconsoles.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1864#141, 1868#570, 1873#615, 1901#632, 1927#28533, 1928#31842, 1928#31970, 18#60498.
  • FEXER C. 2011: CHE-rapport van het pand in de Muntstraat 6 te Antwerpen.