Gemeentelijke jongensschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Dilbeek
Deelgemeente Schepdaal
Straat Kapelleveld_01
Locatie Kapelleveld_01 6, Dilbeek (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Dilbeek (geografische herinventarisatie: 22-03-2010 - 01-07-2013).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentelijke jongensschool

Deze vaststelling is geldig sinds 08-11-2012.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gemeentelijke jongensschool uit het einde van de 19de eeuw gelegen aan een driehoekig plein tussen het Kapelleveld en de Lostraat. De school met een heden afgebroken onderwijzerswoning ten zuiden werd gebouwd in 1884 en geregistreerd op het kadaster in 1885. De school bleef na de bouw tien jaar ongebruikt, omdat noch Schepdaal, noch Sint-Martens-Lennik de nieuwe school wou openen. In het rijksarchief zijn twee plannen bewaard uit 1893 en 1912 voor verbeteringswerken en vergrotingen van de school (niet geraadpleegd).

Rechthoekig bakstenen gebouw van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. Bakstenen plint afgelijnd met blauwe hardsteen. Zuidgevel geritmeerd door twee deurrisalieten en verdiepte velden van de klaslokalen afgelijnd met een bakstenen tandlijst met dropmotief en steekboogvormige muuropeningen, uitgezonderd de later aangepaste rechter deuropening. Gelijkaardige noordgevel maar met toegemetste steekboogvormige muuropeningen en rechthoekige deuren. Vernieuwd schrijnwerk. Zijgevels met getrapte bakstenen fries.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling VI (Schepdaal), 1885/17.
  • TIHON C. 1995: Provincie Brabant, Plans van de technische dienst der gebouwen, Inventaris, Algemeen Rijksarchief toegangen in beperkte oplagen, 148, Brussel.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2012

Relaties

maakt deel uit van Sint-Gertrudis-Pede

Schepdaal (Dilbeek)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.