Twee dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen

Beschrijving

Twee gelijkaardige, karakteristieke dorpswoningen met deuren in arduinen entablementomlijsting. De woningen gaan terug op twee panden met tussenliggende doorgang, die rond 1875 werden opgetrokken op toen nog lege kavels. In 1912 werden de woningen uitgebreid, waarbij de centrale doorgang wordt volgebouwd. Op dat moment wordt de linker woning (nummer 6) wellicht met een verdieping verhoogd (zie bouwnaad) en wordt de poorttravee gebouwd op de plaats van de vroegere open doorgang.

De rijwoningen tellen respectievelijk vijf en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; de verdieping van nummer 6 werd later toegevoegd. Rood bakstenen lijstgevels met houten gootlijsten en hardstenen plinten. Segmentbogige muuropeningen met hardstenen onderdorpels, rollagen, beneden beluikt. Nummer 6 heeft een beeldnis boven de voordeur en een korfbogige poortopening in de rechter travee. Nummer 7 met decoratieve baksteenfries op de borstwering van de bovenvensters. Het schrijnwerk van de deuren is bewaard.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Kasterlee, Afdeling 1 Sectie G, 1875/9, 1912/17.