Winkelhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Winkelhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht Louis Tistaert, naar een ontwerp door Alphonse Pauwels uit 1921. Het gebouw behoort tot het late oeuvre van de architect, die in Antwerpen actief was in de periode van 1895 tot begin jaren 1930. Omstreeks de eeuwwisseling tekende hij voor een groot aantal burgerhuizen in de heersende neoclassicistische stijl, met name in de wijken Zuid en Stuivenberg. De belangrijkste realisatie uit zijn latere carrière is de bioscoop "Roma" uit 1927 in zijn woonplaats Borgerhout, een ontwerp in art-decostijl. Oorspronkelijk met middenportaal, liet Tistaert de winkelpui in 1934 aanpassen met een zijportaal, werken naar ontwerp van de architect Louis Pingnet uitgevoerd door de Naamloze Bouwmaatschappij “Vooruitzicht”.

Met een gevelbreedte van één travee, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De lijstgevel is bekleed met een cementbepleistering in imitatie-natuursteen. Geleed door waterlijsten en axiaal van opzet, wordt de bovenbouw geaccentueerd door de oplopende bow-window waarop een smeedijzeren balkonborstwering. Een gevelbreed dakvenster met voluten en gebogen, doorgetrokken kroonlijst vormt de topgeleding. Rechthoekige drielichten, op de eerste verdieping met afgeronde hoeken in de bow-window; korfboogdrielicht met sluitsteen in het dakvenster. Oorspronkelijk met middenportaal, kreeg de winkelpui in 1934 een zijportaal.

Volgens de bouwplannen beslaat de winkel met kantoor de begane grond. Ontsloten door een zijdelings ingeplante traphal, biedt de eerste verdieping ruimte aan de suite van salon en eetkamer met keuken. Op de tweede verdieping bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer, op de derde drie mansardes.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1923#16310 en 18#890.