Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Alfons Jeurissenstraat
Locatie Alfons Jeurissenstraat 91, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom rechthoekig erf. Ten oosten, inrijpoort geflankeerd door het bakhuis en een bergruimte. Zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoren in de eerste travee tegen de tweede ankerbalk en in de vijfde travee tegen de zesde ankerbalk. Gepikte plint op zeer lage bakstenen stoel. Het woonhuis en de stallingen, ten noorden en ten westen, volledig vernieuwd in baksteenbouw. Zadeldaken met mechanische pannen en golfplaten. Ten zuiden, dwarsschuur van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) en twee aangebouwde traveeën onder lessenaarsdaken Wagenhuis aangebouwd tegen de achtergevel. Pannen beschieting der rechterzijgevel. Leembouw met gepikte stijlen (zeven) en tussenstijlschoren in de eerste travee tegen de tweede tussenstijl en in de derde travee tegen de vijfde tussenstijl. Rechthoekige schuurpoort.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.