Interbellumwoning

Gemeente Dilbeek

• Herinventarisatie Dilbeek (geografische herinventarisatie: 22-03-2010 - 01-07-2013).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Typologieburgerhuizen
Stijlmodernisme

Beschrijving

Karakteristieke modernistische interbellumwoning, volgens inscriptie op de plint van 1939 en naar ontwerp van architect R. Vanderauwera, geregistreerd op het kadaster in hetzelfde jaar. Voortuintje afgezet met een laag bakstenen muurtje.

Gele bakstenen onderkelderde rijwoning met een lijstgevel van drie bouwlagen onder een plat dak. Rechthoekige muuropeningen met op de eerste verdieping een gebogen erker met hogerop een balkon met uitgewerkte buisleuning. Op de borstwering van de erker art-decogetint sierpleisterwerk. Dubbele toegangsdeur in een licht verdiept portaal geflankeerd door twee zuilen en met een kleine luifel. Deur met decoratief uitgewerkt ijzerwerk. Vernieuwd schrijnwerk (uitgezonderd de deur) en een nieuwe pvc kroonlijst.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1939/35.

Auteurs: Verwinnen, Katrien