Café De Veldduif

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Veldduif

Beschrijving

Café De Veldduif is een authentiek volkscafé gelegen op de hoek van de August Vandewielelei en de De Vréstraat. Omwille van dit authentieke karakter werd het in 2009 opgenomen in de publicatie van Volkskunde Vlaanderen over volkscafés.

Het pand werd gebouwd rond 1877 voor rekening van Melchior Tuymans, een bediende uit Wommelgem. Op dat moment wordt een groot leeg bouwkavel in twee gesplitst, met een nieuwe weg die de kavel opdeelt, de De Vréstraat. Wellicht werd het pand van bij het begin als café uitgebaat. Uit het kadaster blijkt dat de weduwe van de volgende eigenaar Joris Huyskens, in 1898 als herbergierster is geregistreerd.

Het hoekpand telt twee bouwlagen en vier traveeën in de August Vandewielelei + een afgeschuinde travee + drie traveeën in de De Vréstraat. De afgeschuinde travee met cafédeur is een typisch element van de eind-19de- en begin-20ste-eeuwse cafés. Het pand is opgetrokken in rode baksteenbouw op een lage hardstenen plint, onder een plat dak; verschil in baksteenkleur laten zien dat de verdieping later werd toegevoegd. Eenvoudige, regelmatig opgebouwde lijstgevels, met rechthoekige muuropeningen en per travee een verdiept muurveld in hardstenen omlijsting. De benedenvensters hebben een hardstenen bovendorpel en ontlastingsboog; de bovenvensters zijn heel licht getoogd met een smalle rollaag. De cafédeur en de deur naar de woning in de meest linkse travee zijn gevat in een vlakke hardstenen omlijsting. De twee rechtertraveeën in de De Vréstraat zijn blind; hierachter bevindt zich de keuken. Het interieur van de gelagzaal is sober, maar authentiek, met onder meer houten toog, tegelvloer.

• Kadasterarchief Antwerpen, Antwerpen (Deurne), mutatieschetsen 1877/11, artikel 1056.
  • S.N. 2009: Volkscafés. Vrouwentongen en mannenpraat, 194.