erfgoedobject

Villa van 1926

bouwkundig element
ID
214804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214804

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1926
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1926
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Interbellum villa gelegen in een omhaagde tuin op de hoek met de Weerstanderslaan, waarvan de bouwaanvraag dateert van 1926 en de woning werd geregistreerd op het kadaster in 1927. Gebouwd voor de rekening van L. Vandergoten (ontwerper niet gekend). De voortuin is toegankelijk via een fraai uitgewerkt poortje tussen twee beraapte en witgeschilderde pijlers onder een leien tentdakje.

Bakstenen villa op een min of meer rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder een pseudo-mansarde dak (leien). In de gevel verschillende gecementeerde en witgeschilderde elementen zoals muurbanden en accenten in de omlijstingen van de muuropeningen. Getoogde muuropeningen in verdiepte velden en rechthoekige muuropeningen in het mansardedak. Links hoger opgetrokken puntgevel. Rechts hiervan de toegangsdeur in een verdiept toegangsportaal met hierboven een klein oculusvenster. Oostgevel aan de Weerstanderslaan met twee driezijdige erkers uitlopend op een balkon. Westgevel volgens de bouwplannen met twee rondboogvormige muuropeningen en een verhoogd terras, heden met recentere aanbouw onder lessenaarsdak. Tegen de zuidgevel recentere aangebouwde garage.

  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1482, Schilderkunstlaan.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Dilbeek, Afdeling II (Dilbeek), 1927/6.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa van 1926 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214804 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.