erfgoedobject

Twee-onder-een-kapvilla in art deco

bouwkundig element
ID: 214805   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214805

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gekoppelde woningen in spiegelbeeld met op de art-decogeïnspireerde decoratie, gelegen op de hoek met de Schilderkunstlaan. Volgens de bouwaanvraag uit 1928 is de ontworpen door architect Julien Roggen (Brussel), in opdracht van families Smeets en Lafili.

Onderkelderde bepleisterde en geschilderde lijstgevels van twee bouwlagen onder plat dak. Vernieuwde hardstenen plint. Centraal verdiepte inkom met de twee toegangsdeuren, links en rechts hiervan een licht vooruitspringende risaliet met klein balkon op de verdieping. Overal rechthoekige muuropeningen, op het gelijkvloers echter met uitgewerkte tussenzuilen en het reliëf van een uil (zelfde uitwerking in de zijgevels). Op de bouwplannen is elke tussenzuil decoratief uitgewerkt en is ook de gevel nog meer voorzien van decoratieve elementen en balkons met decoratief smeedwerk (mogelijks heden vernieuwd). Vernieuwd pvc schrijnwerk en kroonlijst.

  • Gemeentearchief Dilbeek, bouwdossiers, doos 1482, Schilderkunstlaan.

Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Twee-onder-een-kapvilla in art deco [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214805 (Geraadpleegd op 24-10-2019)