Eclectische villa Lindenberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Aarschot
Deelgemeente Aarschot
Straat Liedeberg
Locatie Liedeberg 1, Aarschot (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie bouwkundig erfgoed ankerplaats Demer- en Laakvallei tussen Aarschot en Werchter (geografische inventarisatie uit ankerplaatsen: 26-03-2012 - 26-03-2012).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectische villa Lindenberg

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eclectische villa uit begin 20ste eeuw gelegen in het beschermde landschap 's Hertogenheide op de noordrand van een helling uitkijkend op Aarschot en de Demervallei in een voormalig landschappelijk aangelegd park.

De villa werd geregistreerd op het kadaster in 1905 als eigendom van Albert Marie Jozef Vanderlinden – De Pauw, officier, en werd hetzelfde jaar in gebruik genomen. Er werd nog een tweede villa gebouwd ten westen ervan in eigendom van Edouard Gilmont – De Pauw, arrondissementscommissaris. Beide domeinen waren geërfd door de twee zussen De Pauw. De villa van Gilmont noemde "Liedeberg" en werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw rond 1950.

Het domein was niet toegankelijk, maar de noordgevel van de villa is zichtbaar op postkaarten uit begin 20ste eeuw en vanop de Westelijke Ring rond Aarschot. Het gaat om een eclectische bakstenen villa van drie bouwlagen onder een complexe leien bedaking met gevarieerde muuropeningen. Het baksteenmetselwerk kreeg een decoratieve verwerking van gele en gesinterde baksteen voor onder andere de rollagen en de muurbanden.

Aan de noordgevel was er een overdekt terras op de begane grond en ook een terras op de verdieping om ten volle te kunnen genieten van het voormalige open zicht op het landschap, vandaag echter volledig toegegroeid. De voor het landschap minder interessante zuidgevel werd eenvoudiger uitgewerkt.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Aarschot, afdeling II (Aarschot), 1905/20.
  • DENEEF R. (ed.) 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Provincie Vlaams-Brabant. Hageland- Noordoosten van Vlaams-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Boortmeerbeek, Diest, Haacht, Keerbergen, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, Monumenten en Landschappen Cahier 14, 26-27.

Bron: -

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Aarschot

Aarschot (Aarschot)

is gerelateerd aan Park Liedeberg en park Lindenberg

Liedeberg 1 en 2 (Aarschot)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.