Hoeve Duquet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Duquet

Beschrijving

Heden gesloten hoeve, volgens literatuurgegevens voorheen gekend onder de naam Calverhof (1590) of Duyfhuyshof (1681). De in de 19de eeuw U-vormig geschikte losse bestanddelen waren op dat ogenblik met de gesloten zijde georiënteerd naar de 'Laerestraat'. Deze straat liep ten noorden van de hoeve en vormde een verbinding tussen de Tiensesteenweg en de toenmalige Heerbaan, heden Keizerstraat; halverwege de 19de eeuw werd de hoeve vergroot waarbij het noordelijke en het westelijke volume werden samengevoegd tot een L-vormige vleugel, kadastraal geregistreerd in 1853. Pas in 1935 werd de uitbreiding met de zuidelijke vleugel ingetekend waardoor de hoeve haar gesloten karakter kreeg. Deze vleugel is inmiddels gerenoveerd en ingericht als woning. In 1936 werd de afschaffing van de Larestraat kadastraal ingetekend.

Gerenoveerde, gecementeerde en grijs beschilderde hoeve in kern opklimmend tot de 18de eeuw en bestaande uit verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken geschikt rondom een erf; het woonhuis aan de noordzijde, stallen en dwarsschuur ten oosten, een wagenhuis, vandaag verbouwd tot woning, aan de zuidkant en bijkomende stallen ten westen. Aandaken en zijgevels met top- en schouderstukken en vlechtingen bleven overal bewaard.

Eenvoudig woonhuis van vijf traveeën met licht verhoogde begane grond, gecementeerde plint en rechthoekige muuropeningen; twee later toegevoegde dakvensters. Aan de buitenzijde vertoont de woning getraliede rechthoekige vensters en in de westelijke gevel een zandstenen nis met schelpmotief en eronder het jaartal 1755. De bijgebouwen hadden in de periode van de eerste inventarisatie meestal eenvoudige rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Bij de herinventarisatie kon het erf niet bezocht worden.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie B, 1853/21, 1935/12, 1936/10.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde