Hoeve Streephof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Streephof

Beschrijving

Volgens literatuurgegevens zou de oorspronkelijke hoeve opklimmen tot 1746; op de Ferrariskaart van 1771-1778 is er inderdaad al bebouwing aangeduid op deze plaats. Op de Poppkaart van circa 1860 staat er een langgerekt volume ter plaatse van het huidige woonstalgedeelte en een kleiner volume aan de straat ter plaatse van de huidige schuur, kadastraal ingetekend in 1850. Deze hoeve was naar verluidt één van de hoeves van Lovenjoel die gedeeltelijk afbrandde tijdens de Eerste Wereldoorlog (zie gemeente-inleiding) en werd nadien heropgebouwd. Volgens een mutatieschets van 1923 werd toen een volledig nieuw volume geregistreerd ter plaatse van de huidige schuur terwijl het woonstalvolume grosso modo bewaard bleef; de bijhorende legger ontbreekt echter. Vandaag zijn de voormalige stallen ingericht als woning.

Heden nagenoeg gesloten hoeve, bestaande uit aaneengesloten, verankerde, bakstenen gebouwen rondom een grotendeels aarden erf; het woonstalgedeelte ten noorden en een dwarsschuur ten zuiden, beide zijn aan de oostzijde verbonden door een bijgebouw, waar een bouwnaad verwijst naar diverse bouwfasen; bijkomend bijgebouw aan westzijde, geregistreerd in 1923; de rest van het erf is ommuurd aan de straat. Door verbouwingen en functiewijzigingen is het moeilijk de oorspronkelijke functie van de bijgebouwen te achterhalen. Het woonstalgedeelte telt drie en vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De uiterst rechtse travee vertoont nog een opkamer. Het woongedeelte met dubbelhuisopstand heeft rechthoekige vensters, op de begane grond met hardstenen dorpels en beluikt, op de bovenverdieping ten dele blind. De rechthoekige deur zit gevat in een vlakke hardstenen omlijsting; de muuropeningen in het vroegere stalgedeelte zijn overwegend getoogd. Vooral ter hoogte van de opkamer lijken verschillen in metselverbanden en materiaal te verwijzen naar aanpassingen, mogelijk werd een deel van de oude hoeve gerecupereerd. De muuropeningen in de achtergevel zijn meestal aangepast. De eenvoudige driebeukige langsschuur ligt aan de straat op de hoek met de Kerkstraat.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1850/3, 1923-1924/3.
  • DEWINTER J., PIRON J., SELDESLACHTS B. en SELDESLACHTS L.: Erfgoed Lovenjoel vanaf 2007, onuitgegeven inventarisnota’s, 39.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde