Hoeve Seldeslachts

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Seldeslachts

Beschrijving

Vandaag gesloten hoeve, naar verluidt ontworpen door Joris Helleputte in 1898 als voorbeeld van een moderne, kleine hoeve; na raadpleging van de inventaris van het plannenarchief van Joris Helleputte, kon dit gegeven niet bevestigd worden; bovendien verwijst het onderzoek van de kadastrale mutatieschetsen naar een bouwperiode van goed twintig jaar.

De aankoop van het perceel door 'Aloïs Seldeslachts-Van Schoonbeek, gemeentesecretaris van Lovenjoul' werd kadastraal geregistreerd in 1900; de woning wordt op dat ogenblik ingetekend als nieuwbouw; de vergroting van de woning met een haaks aanbouwsel (koe- en paardenstal) naar achter toe wordt geregistreerd in 1901, een parallel aan de woning gelegen varkensstal achteraan in 1905 en de schuur in 1923.

Het geheel bestaat uit verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken: woning aan de straat met achteraan haaks erop de koe- en paardenstal, ten noorden van de woning ligt de varkensstal, oorspronkelijk met aansluitend bakhuis en ten oosten van de woning ligt de schuur. Tussen de woning en de schuur ligt de overluifelde inkompoort, die toegang geeft tot het erf.

Het boerenburgerhuis telt drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De overigens eenvoudig uitgewerkte lijstgevel met dubbelhuisopstand heeft beluikte rechthoekige benedenvensters met arduinen dorpels en getoogde bovenvensters. Ook de deur is rechthoekig met een hardstenen latei; het schrijnwerk bleef bewaard. Op een aantal aanpassingen van de muuropeningen na bleef het uitzicht van de stallen ongewijzigd. De schuur springt samen met de poort iets naar achter ten opzichte van de woning; het is een driebeukige dwarsschuur, toegankelijk via een rechthoekige poort met ijzeren I-latei voorzien van rozetbouten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1900/3, 1901/4, 1905/3, 1923/2.
  • DEWINTER J., PIRON J., SELDESLACHTS B. en SELDESLACHTS L.: Erfgoed Lovenjoel vanaf 2007, onuitgegeven inventarisnota's, 37.
  • MAES K. 1993: Joris Helleputte 1852/1925. Architect en politicus. Deel II: Oeuvrecatalogus, Kadoc Reeks inventarissen en repertoria.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde