Dorpshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpshoeve

Beschrijving

Karakteristiek boerenburgerhuis met links aangebouwde dwarsschuur, gelegen op de hoek met de Kerkstraat en kadastraal geregistreerd als nieuwbouw in 1921/1922 op naam van weduwe Karel Seldeslachts-Stienlet.

Een ontwerp 'voor het bouwen van een woonhuis voor rekening van den heer Seldeslag – Stienlet te Lovenjoul' is gedateerd 25/5/1921 en ondertekend door C. Boone; het ontwerp betreft enkel de woning, niet de links aanpalende schuur en de voormalige varkensstallen, gelegen aan de Kerkstraat, haaks op de woning. Het uitzicht op het ontwerp verschilt trouwens ook van het huidige, het volume van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak komt wel overeen; ook de functies komen blijkbaar niet volledig overeen aangezien voederbakken bleven bewaard in een ruimte achteraan links waar op het plan een 'waschhuis' is aangeduid. Volgens de huidige bewoonster was hier voorheen de koestal. De ruimte-indeling op het plan geeft een centrale gang weer die rechts toegang geeft tot een kamer en links tot de keuken die op haar beurt in verbinding staat met het washuis. Achter de rechtse kamer ligt de koestal die enkel van buiten uit toegankelijk is.

Het gaat hier om een eenvoudig boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De bakstenen lijstgevel vertoont een dubbelhuisopstand en wordt bovenaan afgelijnd door een boogfries. De rechthoekige vensters hebben hardstenen dorpels en een steekbogig boogveld voorzien van hardstenen hoek- en sluitstenen; het schrijnwerk bleef voor het grootste deel bewaard; de vormgeving van de deur sluit aan bij de vensters. De verspreide sierankers zijn typisch voor de bouwperiode. De plattegrond komt, ondanks de functieverschuivingen, grosso modo overeen met het ontwerp; in de achterste ruimte links bleven troggewelven en voederbakken bewaard. Het links aansluitende schuurvolume is eveneens opgetrokken als verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, doch lager dan de woning; de rechthoekige poort heeft een ijzeren I-balk met rozetbouten als latei.

• Bouwontwerp, in het bezit van de huidige bewoners.
  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1921-1922/13.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde