• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit traditionele burgerhuis sluit aan bij het kasteeldomein Groot Park en vertoont veel gelijkenis met het burgerhuis Groot Park nummer 4; het pand werd kadastraal geregistreerd als volledige heropbouw in 1850 in eigendom van 'Max de Spoelbergh, Borggraef te Lovenjoul'. Het is gelegen ten zuiden van de kerk en vormt een beeldbepalend element in het centrum.

Het vrijstaande, onderkelderde breedhuis met licht verhoogde begane grond, telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak met de nok parallel aan de straat. Het geheel is opgetrokken uit baksteen met een minimale verwerking van zandsteen voor de steigergaten, de omlijsting van de rechthoekige deur en de omlijsting van de keldervensters. De straatgevel is uitgewerkt als lijstgevel met rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond en voorzien van hardstenen lekdrempels en lateien. De plint is gecementeerd. Rechts van de woning verleent een ijzeren hek tussen twee eenvoudige hekpijlers toegang tot de tuin die aansluit op het Groot Park.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1850/5.