erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 214826   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214826

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2013

Beschrijving

Dit traditionele burgerhuis met ruime, omhaagde tuin is gelegen binnen het kasteeldomein nabij de oostelijke ingang; het pand werd kadastraal geregistreerd als 'reconstruction totale' in 1849, opgetrokken door burggraaf Maximiliaan de Spoelberch en is toegankelijke vanop de beukendreef die oorspronkelijk de verbinding vormde tussen kerk en kasteel. Het ijzeren toegangshek is gevat tussen twee lage hardstenen pijlers.

Het vrijstaande breedhuis telt vijf travee├źn en twee bouwlagen onder pannen schilddak met de nok parallel aan de beukendreef. Het geheel is opgetrokken uit baksteen met een minimale verwerking van zandsteen voor de steigergaten en de rechtstanden van de rechthoekige deur. Voorts wordt de oostelijke lijstgevel geopend door rechthoekige vensters met hardstenen dorpels. Hardsteen werd ook gebruikt voor de vernieuwde plint.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie B, 1849/2.

Bron     : -
Auteurs :  Dewinter, Jos, Kennes, Hilde
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214826 (Geraadpleegd op 23-10-2020)