erfgoedobject

Interbellumhoeve

bouwkundig element
ID
214829
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214829

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eenvoudige doch karakteristieke hoeve uit het interbellum, op de sluitsteen van de deur gedateerd 1928, kadastraal geregistreerd als nieuwbouw in 1929 (na afbraak van de oude gebouwen) voor Theophiel-Frans Vanderborght, landbouwer.

Parallel aan de straat gelegen, verankerde baksteenbouw met rechts de woning en aansluitend links het lagere schuur-stalgedeelte. Onderkelderde woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van mechanische pannen; de lijstgevel met dubbelhuisopstand wordt gemarkeerd door een aflijnende boogfries, gedragen door de twee hoeklisenen; deze fries vormt samen met de eigentijdse sierankers het enige decoratieve accent. De eenvoudige steekboogvormige muuropeningen hebben hoek- en sluitstenen van hardsteen, hardstenen lekdrempels en vernieuwd schrijnwerk.

De links aansluitende dwarsschuur onder zadeldak van golfplaten is driebeukig met centraal een rechthoekige poort onder ijzeren I-latei en rechts een geïntegreerd stalgedeelte met segmentboogvensters.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1929/1.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellumhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214829 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.