Interbellumwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Beschrijving

Rijhuis met art-deco-invloed uit het interbellum, kadastraal geregistreerd als nieuwbouw in 1936. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met de nok loodrecht op de straat. De puntgevel aan de straat heeft een parement van gele baksteen afgewisseld met bepleisterde gedeelten en groen geglazuurde baksteen voor de onderbouw. De gevel vertoont een zekere dynamiek door de verspringende gevelvlakken met onder meer een sterk verdiepte deur en een loggia op de eerste verdieping. De rechthoekige muuropeningen hebben bewaard schrijnwerk met horizontale roeden; badkamer(?)venster op de verdieping met bewaard glas in lood. Links is er een uitgewerkte schoorsteenaanzet en rechts een hoger opgetrokken gedeelte met afgeronde hoek, bekleed met groen geglazuurde bakstenen. De groen geglazuurde baksteen komt ook voor in het muurtje aan de straat dat de voortuin afsluit.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A 1936/4.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde