Hovenierswoning van Villa Varenberg

Beschrijving

De ruime hovenierswoning ligt ten oosten van de villa en werd kadastraal ingetekend als 'nouvelles constructions huys, hof en broeikas' in 1914 voor Paul Bosmans-De Rode, notaris te Leuven. Ten oosten van de woning ligt de moestuin met bakstenen omheiningsmuur aan de straat. De hovenierswoning is bereikbaar via een lange geasfalteerde oprijlaan die vertrekt aan de Pellenbergstraat en ook toegang geeft tot de villa.

De woning is opgetrokken in dezelfde cottagestijl als de villa en wordt vooral gekarakteriseerd door een complexe volumewerking van één à twee bouwlagen onder gecombineerde overkragende zadeldaken. Het meest opvallende is het grijs/wit geschilderd pseudovakwerk boven de bakstenen onderbouw. De gevarieerde muuropeningen zijn rechthoekig.

De moestuinmuur is opgetrokken uit baksteen, geritmeerd door lisenen onder een ezelsrug.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1914/3.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde