erfgoedobject

Villa Varenberg

bouwkundig element
ID
214835
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214835

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Varenberg
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Varenberg
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De op een hoogte gelegen villa te midden van een beboomd terrein werd volgens oude prentkaarten opgetrokken als villa voor notaris Bosmans; in het kadaster is er sprake van een 'kasteel' en 'lusthof' voor Paul Bosmans-De Rode, notaris te Leuven; de villa werd er als nieuwbouw geregistreerd in 1919; de aankoop van het terrein dat bestond uit dennenbos werd geregistreerd in 1914. De villa is bereikbaar via een lange geasfalteerde oprijlaan in de vorm van een beukendreef die vertrekt aan de Pellenbergstraat; bij het begin rechts staat een pijlerkapel, eveneens gebouwd door de familie Bosmans.

Onderkelderde villa in cottagestijl, gemarkeerd door een karakteristieke volumewerking onder verspringende en overkragende, gecombineerde zadeldaken met een afwisseling van punt- en lijstgevels die geaccentueerd worden door wit/grijs geschilderd pseudovakwerk boven een bakstenen onderbouw met veelvuldig gebruik van hardsteen voor muurbanden en vensterstijlen, breuksteen werd gebruikt voor de sokkel. De verschillend uitgewerkte muuropeningen zijn rechthoekig. De oorspronkelijk aanwezige torenspits (zie oude prentkaart) werd na een brand in de jaren 1950-1960 niet heropgebouwd. Een garage is ingeplant ten oosten van de woning en sluit qua uitzicht erbij aan.

Het ensemble kon niet bezocht worden.

Witgeschilderde bakstenen pijlerkapel op zware vierkante sokkel, gelegen bij het begin van de toegangsdreef.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Bierbeek, afdeling 3 (Lovenjoel), sectie A, 1914/3, 1919/1.
  • DEWINTER J., PIRON J., SELDESLACHTS B. en SELDESLACHTS L.: Erfgoed Lovenjoel vanaf 2007, onuitgegeven inventarisnota’s, 91.

Auteurs: Dewinter, Jos; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Tuin van de villa Varenberg

  • Is gerelateerd aan
    Hovenierswoning van Villa Varenberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Varenberg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214835 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.