Burgerhuis of meergezinswoning in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis of meergezinswoning in art-decostijl gebouwd in opdracht van F. Kalkema, naar een ontwerp door de architect Raymond Ceurvorst uit 1927. Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van Ceurvorst, wiens loopbaan kort na de Eerste Wereldoorlog van start ging. Een gemeenschappelijk kenmerk van zijn eerste realisaties, is de veeleer conventionele gevelcompositie in combinatie met een discrete art-deco-ornamentatie.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een plat dak. De sobere lijstgevel is opgetrokken uit geel baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen en arduin voor de plint, dorpels en speklagen, het balkon en de gevelbekroning. Geleed door de puilijst legt de symmetrische compositie de klemtoon op het middenrisaliet, dat wordt gemarkeerd door een balkon met smeedijzeren leuning en een getrapt topstuk. Spiraalmotieven karakteriseren zowel het gesculpteerde decor als het smeedwerk. Het houten schrijnwerk van deur en vensters is bewaard.

Volgens de bouwplannen beantwoorden begane grond en eerste verdieping aan de conventionele typologie van het burgerhuis: een suite van salon en eetkamer geflankeerd door de inkom en het trappenhuis, een grote en kleine slaapkamer, de keuken en badkamer boven elkaar in de achterbouw. De tweede verdieping omvat drie kamers met een pomphuis en toilet, wellicht bestemd als huurkwartier.