Burgerhuis in art-decostijl

Beschrijving

Burgerhuis in sobere art-decostijl gebouwd in opdracht van A. Smekens, naar een ontwerp door de architect Joseph Somers uit 1927 (inscriptie). Het ontwerp behoort tot het vroege oeuvre van de architect, wiens carrière vermoedelijk begin jaren 1920 van start ging. Somers lijkt voor zijn residentiële ontwerpen tot het einde van het interbellum te hebben vastgehouden aan een behoudende koers. Met het handelsgebouw Léon Van Parys in de Zeevaartstraat, toonde hij zich in dezelfde periode in dienst van het bedrijfsleven als een eigentijds en vooruitstrevend architect.

Met een gevelbreedte van twee ongelijke traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De sobere lijstgevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband, verwerkt met natuursteen voor de pui, structurele onderdelen van de vensters, en de fries onder de kroonlijst. Asymmetrisch van compositie ligt de klemtoon op de brede zijtravee, die wordt gemarkeerd door de driezijdige erker van de bel-etage en het drielicht erboven. Enkel de erkerconsole en het smeedijzer van de balkonborstwering en het traliewerk wijzen op een discrete art-deco-inslag. Het houten schrijnwerk van deuren, vensters en dakkapellen is bewaard. Latere gevelsteen met Madonnna en opschrift 1940-1945.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. Volgens de bouwplannen biedt de begane grond ruimte aan de inkomhal met spreekkamer, de garage, de keuken en nursery. Een suite van klein en groot salon en de eetkamer met office beslaan de bel-etage, voorzien van een gevelbreed terras aan de tuinzijde. Op de tweede verdieping bevinden zich twee grote, een kleine slaapkamer en de badkamer, op de derde verdieping twee overige kamers en drie mansardes.