Burgerhuis in beaux-artsstijl

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van mevrouw C. Verdruye-Walschots, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey uit 1928. De opdrachtgeefster, echtgenote van Herman Verdruye, was secretaresse van het Consulaat Generaal der Nederlanden. Architect De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan, realiseerde kort vóór de Eerste Wereldoorlog de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem. Vergelijkbaar met het simultaan toepassen van beaux-artsstijl en art deco tijdens het interbellum, laveerde hij in de residentiële architectuur uit zijn beginjaren tussen het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme en de art nouveau. Tot de meest prestigieuze herenhuizen uit de latere periode in het oeuvre van De Vroey, die actief bleef tot zijn overlijden in 1935, behoort het statige hotel Voet in de Jan Van Rijswijcklaan.

Met een gevelbreedte van drie ongelijke traveeën, telt de rijwoning twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel met klassiek hoofdgestel heeft een parement uit natuursteen, verwerkt met arduin voor de plint en de deuromlijsting. Asymmetrisch van opbouw legt de compositie de klemtoon op het brede zijrisaliet, dat tot in de bedaking is doorgetrokken. De rond- en korfboogopeningen zijn vlak omlijst, met voluten in het risaliet, een sluitsteen en guirlandes op de bovenverdieping. Geflankeerd door pilasters, wordt het portaal bekroond door een gebogen waterlijst op trigliefen, een vorm herhaald in de dakkapellen. Het houten schrijnwerk van de deur, vensters en dakkapellen met kleine roedeverdeling is bewaard, evenals het smeedijzer van tralies en vensterleuningen.

De plattegrond houdt het midden tussen de gebruikelijke typologie van het burgerhuis en de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centrale traphal met bovenlicht. De begane grond omvat volgens de bouwplannen aan straatzijde de vestibule en de garage, en aan tuinzijde de eetkamer met veranda en overdekt terras, en de keuken met office. De suite van salon en fumoir, en de slaapkamer met badkamer en terras nemen de eerste verdieping in. Op de tweede verdieping bevinden de meidenkamer en de zolder zich aan straatzijde, en de gastenkamer met badkamer aan tuinzijde.