Pachthof Loftuyl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthof Loftuyl

Beschrijving

Restant van het 18de-eeuwse "pachthof Loftuyl", op de Ferrariskaart van 1771-1778 afgebeeld als een geheel van drie losstaande bestanddelen, en in de loop der tijden geëvolueerd naar een gesloten hoeve zoals weergegeven op het Primitief kadasterplan van circa 1830.

Goed bewaard, merkwaardig boerenhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder steil rood pannen (vernieuwd) zadeldak door middel van jaarankers "1767" gedateerd. Breedhuis op rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteenbouw met hoekkettingen in ijzerzandsteen en veelvuldige verwerking van gesinterde baksteen en kalkzandsteen voor onder meer plint, daklijst, venster- en deuromlijstingen.

Lijstgevel met dubbelhuisopstand op afgeschuinde sokkel, geopend door beluikte, voormalige kruisvensters (zie resten van kalkzandstenen negblokken met sponning en dubbele ontlastingsboogjes) en rechthoekige zoldervensters in een gesinterde bakstenen omlijsting afgesloten door een luik. Zeer mooie rechthoekige deuromlijsting, vermoedelijk in kalkzandsteen, met druiplijst en geprononceerde sluitsteen, oorspronkelijk met getralied steekboogvormig bovenlicht zoals het restant van een tussenstijl en de gaten van diefijzers aangeven. De voorgevel is afgelijnd door een fijn geprofileerd daklijstje.

Achtergevel op een lage ijzerzandstenen plint met intact kloostervenster, een aangepast kruisvenster en een eenvoudige rechthoekige deur in een kalkzandstenen omlijsting waarboven een beluikt zoldervenster in een gesinterde bakstenen omlijsting. Zijtuitgevels met aandak, vlechtingen, schouderstukken en eenvoudige steekboogvensters, alle van gesinterde baksteen. Interieur met behouden indeling en binnendeuren.

In het verlengde van het boerenhuis een sterk aangepast lager bedrijfsgebouw met restanten van een deuromlijsting in gesinterde baksteen.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn