erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 214853   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214853

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Langs de Spaanse Molenstraat concentreert zich de voornaamste bebouwing van het dorp Zandvliet. Lage dorpswoningen en panden met een oudere kern worden afgewisseld met burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Deze half vrijstaande woning is van deze laatste categorie een fraai, gaaf bewaard voorbeeld. De burgerwoning werd in het kadaster geregistreerd in 1923 als eigendom van de gezusters Bril. De bestaande woning op dit perceel, daterend van rond 1872, werd in 1914-1915 afgebroken. Men begon meteen aan de bouw van een nieuwe woning, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, kon de woning pas rond 1923 afgewerkt worden.

Half vrijstaande burgerwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak. Rechts achter, een lage aanbouw onder pannen zadeldak. De gebouwen zijn opgetrokken in rode baksteen, op een hardstenen plint, in een eenvoudige eclectische bouwstijl. De twee vrije lijstgevels aan de straatkant van de woning, kregen een fraai parement, met natuurstenen speklagen en siermetselwerk tussen pilasters in de zijgevel; houten kroonlijst op klossen. Voorgevel met centrale deurtravee; de venstertraveeën zijn ongelijk afgewerkt, met links twee smalle benedenvensters en het bovenvenster tussen pilasters; rechts een muurveld waarin boven- en benedenvenster zijn gevat. In voorgevel, rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei met rozetten. In de zijgevel één vensteropening met ijzeren latei en vier segmentbogige vensteropeningen. Schrijnwerk is bewaard. Rolluiken voor de benedenvensters; hardstenen lekdrempels. De lage aanbouw heeft een blinde straatgevel.

  • Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen, Antwerpen, Afdeling 20, Sectie C, 1872/11, 1915/1, 1923/14.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214853 (Geraadpleegd op 22-02-2020)