erfgoedobject

Villa in cottagestijl

bouwkundig element
ID: 214854   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa in cottagestijl
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Vrijstaande woning in pittoreske cottagestijl, gebouwd in opdracht van de weduwe Breugelmans, naar een ontwerp door de architecten Leopold De Coninck en Maurice Potié uit 1922. Gebouw in sobere baksteenbouw, van een bouwlaag en een viertal traveeën onder complex, overstekend schilddak (vernieuwde pannen). Compositie bepaald door het rechter vensterrisaliet met puntgevel; beluikt venster onder latei en gemetste rondboog met beraapt boogveld, waarboven driezijdig erkertje. Centrale rondboogdeur beschermd door het overstekende dak dat op houten posten steunt.

Volgens de bouwplannen is de plattegrond georganiseerd rond de centrale traphal: suite van salon, eetkamer en overdekt terras (vandaag gedicht), geflankeerd door de keuken met pomphuis op de begane grond; drie slaapkamers, zitkamer, naaikamertje en berging op de verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 802 # 640.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa in cottagestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214854 (Geraadpleegd op 05-12-2020)