erfgoedobject

Elektriciteitscabine

bouwkundig element
ID: 214855   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214855

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elektriciteitscabine
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Beeldbepalende elektriciteitscabine in een traditionele stijl opgebouwd in natuursteen en gelegen in het gehucht Zwaen, tegenover de bron De Drink. De cabine werd opgericht tijdens het interbellum door de "Société Voer – Gulpe et extensions", die het elektriciteitsnet toen exploiteerde.

Deze torenachtige elektriciteitscabines vindt men terug in Sint-Martens-Voeren en Sint-Pieters-Voeren en zijn beeldbepalend in de streek door hun torenvolume en verzorgde uitwerking in natuursteen. Deze cabine werd waarschijnlijk net als de cabines aan De Plank in Sint-Martens-Voeren en aan de Sint-Pietersstraat in Sint-Pieters-Voeren in gebruik genomen in 1924. In Teuven, Remersdaal en Moelingen staan er ook torenachtige elektriciteitscabines, maar deze zijn uitgewerkt in een verzorgde baksteenarchitectuur en werden gebouwd in de jaren 1930.

Elektriciteitscabine opgetrokken uit breuksteen op een rechthoekige plattegrond op een dito hoge sokkel afgelijnd met hardsteen. De toren is afgedekt met een leien ingesnoerd tentdak. Centraal vooraan rondboogdeur met een hardstenen omlijsting aansluitend bij de aflijning van de sokkel. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen dorpels of omlijsting en bakstenen ontlastingsbogen. Bovenaan aflijnende bakstenen boogfries. Hier en daar gebruik van baksteen voor het aflijnen van de hoeken.


Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Elektriciteitscabine [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214855 (Geraadpleegd op 09-07-2020)