Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Engelbertusstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Engelbertusstraat

Beschrijving

Hoekhuis en voormalig café van 1911 gelegen aan de straathoek met Hertog Prosperstraat. Pendant van Sint-Engelbertusstraat nummer 2. Oorspronkelijk woning van een wagenmaker. Door een volgende wagenmaker Kouyzer werd een afzonderlijk bedrijfsgebouw, namelijk een mechanische wagenmakerij, opgericht aan de Hertog Prosperstraat in 1937. Naar verluidt een werkplaats voorheen met danszaal op bovenverdieping. Naar de toenmalige eigenaar en uitbater café volgens oude prentkaart voorheen met gevelopschrift "Café Kouyzer" genaamd.

Vrijstaande lage bakstenen dorpswoning van een bouwlaag onder een kunstleien schilddak. Beide lijstgevels van twee traveeën zijn heden witgeschilderd. Volgens oude prentkaart voorheen niet geschilderd bakstenen gevelparement met contrasterende lichter gekleurde horizontale banden. Hoofdgestel met baksteenlijsten en tandlijsten die de gevels bovenaan aflijnen zijn zwart gekleurd. De afgeschuinde hoektravee met deuropening is gemarkeerd door een dakvenster waarvan de getrapte top op consoles afgewerkt is met hardstenen dekplaten, het topstuk met overhoeks metselwerk. Aangepaste hoge getoogde benedenvensters en voordeur met door druiplijst geaccentueerde boog. Het behouden hoge steekboogvormige zoldervenster bezit een gebogen druiplijstje. Onder het venster is een paneel wellicht voor gevelopschrift afgelijnd door een zwart geschilderd bakstenen lijstje.

Wellicht omstreeks midden 20ste eeuw is de gevel enigszins aangepast met gebruik van eigentijds materiaal. De plint werd bekleed met breuksteen, de vensters verlaagd en verbreed tot liggende vensters met latei van strekse baksteen. Een venster uitgebouwd tot rechthoekige erker met half schilddak. Deuropening aangepast tot een rechthoekige deur in een rechthoekige bakstenen omlijsting.

Naast een stuk bakstenen tuinmuur met afgeronde pannen afdekking staat een als bedrijfsgebouw herkenbare constructie: de vroegere wagenmakerij. Breed rechthoekig bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met golfplaten bekleed. Zesdelige industriële vensters op begane grond evenals de poort met bredere, groen geschilderde latei. Kleinere rechthoekige vensters op de bovenverdieping. Linker zijpuntgevel met zolderlaaddeur en platform.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Beveren, 6e afdeling (Kieldrecht), 1911/3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke