Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Engelbertusstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Engelbertusstraat

Beschrijving

Hoekhuis en voormalig handelshuis van 1910 gelegen aan de straathoek met Hertog Prosperstraat. Pendant van Sint-Engelbertusstraat nummer 1. Oorspronkelijk woning van een wagenmaker, vergroot in 1915.

Vrijstaande lage bakstenen dorpswoning van aanvankelijk één bouwlaag onder tentdak bekleed met zwarte mechanische pannen. Baksteenbouw op bruin geschilderde gecementeerde plint met horizontale gewitte platte banden. Beide lijstgevels bewaren ter aflijning van de pui een langgerekt gewit gepleisterd paneel tussen horizontale baksteenlijsten. Waarschijnlijk nog tijdens het interbellum werd de gevelzijde met drie vensteropeningen aan de Sint-Engelbertusstraat verhoogd met een lage bovenverdieping op zolderniveau. Voorts oorspronkelijke getoogde muuropeningen met bruin geschilderde boog. Afgeschuinde hoek met geaccentueerde deurtravee. Verhoogd tot getrapte geveltop op schouderstukken. Deuropeningen en zoldervenster ingeschreven in rondbogig spaarveld. Oorspronkelijke deuropening door metselwerk gewijzigd tot kleinere rechthoekige deur.

Achterliggend landelijk bijgebouw met zijpuntgevel aan de Hertog Prosperstraat. Eenvoudige baksteenbouw onder zadeldak van zwarte mechanische pannen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Beveren, 6° afdeling (Kieldrecht), 1910/1; 1915/2.

Auteurs: Verbeeck, Mieke