Sint-Michielsschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Michielsschool

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Engelbertusstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Engelbertusstraat

Beschrijving

Voormalige Sint-Michielsschool, in 1925 opgerichte dorpsschool met klooster van de "zustercongregatie der HH. Engelen" uit Lokeren, ingewijd op 8 september 1925.

Aan deze lagere katholieke meisjesschool was een pensionaat verbonden. In 1975 zou de school opgehouden hebben te bestaan. De zusters verbleven er nog even en keerden dan terug naar hun kloosterorde in Lokeren. Sinds 1983 "Jeugdcentrum Prosperpolder" van de gemeentelijke jeugd- en sportdienst van Beveren. Voor de onderwijsgeschiedenis is deze katholieke school representatief voor de rol en het belangrijk aandeel van de kloosterorden in de oprichting van onderwijsinstellingen in samenwerking met parochiale overheden. Typologisch is het gebouwencomplex zeer herkenbaar als aanvankelijk katholieke onderwijsinstelling met eraan verbonden kloosterhuis met huiskapel.

Voorin aan de straat gelegen kloosterhuis van twee bouwlagen op L-vormige plattegrond onder snijdende schilddaken bekleed met kunstleien. Baksteenbouw op gecementeerde plint en bovenaan afgelijnd door omlopende gewitte houten kroonlijst op modillons. De acht travee brede voorgevel bezit een regelmatige travee-indeling. Twee spitsboogvormige bovenvensters met lancetvormen een ronde oculus lokaliseren de huiskapel van het klooster in de linker bovenhoek van het gebouw. Voorts vertoont de lijstgevel eenvormige rechthoekige muuropeningen ingeschreven in rondbogige spaarvelden, ontlast door eigentijdse I-lateien met rozetten. Behouden origineel schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Ook het gebruik van gestructureerd glas onder meer in de bovenlichten is eigen aan de bouwperiode. Voordeur met hardstenen hoekstenen ter hoogte van de plint. In de borstwering boven de deur uitgespaarde beeldnis met geprofileerde console voor heiligenbeeld (beeld verdwenen). Paneeldeur met oorspronkelijk houtwerk en centraal smal deurlicht met decoratief traliewerk. Het meeste schrijnwerk is nu blauw geschilderd.

In de linkerzijgevel is één spitsbogig bovenvenster aanwezig, de rechter zijgevel vertoont per twee gekoppelde smalle, getoogde bovenvensters. Rechts aan de straatzijde aanleunende bakstenen tuinmuur met steunbeertjes bij de hoeken en ter flankering van de centrale gebogen tuindeur. Haaks achter het kloosterhuis aansluitende lage en lange vleugel met schoollokalen, enigszins verlengd in 1939, gelijktijdig met de oprichting van een vleugel met klaslokalen aan de straat, links van het kloosterhuis. Vleugel van één bouwlaag met vijf traveeën onder schilddak (kunstleien). Straatgevel met parement van bruine (plint) en gele baksteen. Kenmerkend eigentijds voegwerk met verdiepte lintvoegen. Deze lijstgevel is geleed door lisenen met driehoekige uitspringend metselwerk en bekroond door een brede uitspringende houten kroonlijst. Voorzien van brede liggende vensters met 12-delige houten raamkozijnen. Links aanleunende lagere poorttravee met schoolpoort tussen getrapt gemetste stijlen. Dit schoolgebouw bewaart zijn origineel voorkomen met bouwkenmerken typerend voor de late jaren 1930.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Beveren, 6° afdeling (Kieldrecht), 1923-1926/1; 1939/1.
  • VAN LANDEGHEM P., Doel in heden en verleden, Kloosterzande, s.d., p. 42.

Auteurs: Verbeeck, Mieke