Eenvoudige dorpswoning van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, kadastraal geregistreerd in 1912 als 'nouvelle construction' voor Karel Van der Straeten - Van Steen, 'verkensbeenhouwer'. Lijstgevel met karakteristieke gevelbekleding van wit geglazuurde baksteen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Decoratieve accenten door de verwerking van groen geglazuurde baksteen. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk op hardstenen lekdrempels. Steekboogdeur.
Het meest opvallende aan de woning is evenwel de reclamemuurschildering op de rechtse zijgevel. Ze werd in 1938 aangebracht door Jan Stroobants, om reclame te maken voor de 'Elektriciteitsmaatschappij van Noord-Belgïe'.
Historiek
De reclamemuurschildering, die bekend staat als 'Olijfje', werd geschilderd door de lokale amateurschilder Jan Stroobants (1908-1975). Onderzoek door de vzw De Muren Spreken bracht zijn naam aan het licht. Volgens gegevens van zijn dochter gebeurde dit in haar geboortejaar, 1938. Stroobants was huisschilder van beroep en voerde ook reclameschilderingen uit. In zijn vrije tijd schilderde hij kopieën van werken van oude meesters. Hij zou ook een voorliefde gehad hebben voor de Popeye-strips.
Het elektrische fornuis dat op de reclame te zien is, is van een eenvoudig, functioneel model dat eerder aansluit bij wat gangbaar was in de jaren 1920-1930, nog met zichtbare pootjes en met overkragende kookplaat. Vanaf midden jaren dertig evolueren de fornuizen meer en meer naar de geblokte, compacte, monolithische vormgeving die we ook vandaag nog terugvinden bij vrijstaande modellen.
De vrouwenfiguur die op de reclame te zien is, vertoont een sterke gelijkenis met de stripfiguur Olive Oyl, in 1919 gecreëerd door Elzie Crisler Segar (1894-1938) voor zijn stripreeks 'Thimble Theatre', die in 1929 zou omgedoopt worden tot 'Popeye', naar de meest populaire figuur. Het kenmerkende kapsel van Olive Oyl, dat we hier in een sterk gestileerde vorm terugzien, sluit aan bij de zogenoemde 'flapper style' van rebelse jonge vrouwen vanaf de Eerste Wereldoorlog maar in het bijzonder in de jaren 1920.
De reclamemuurschildering geeft eveneens de letters ENB weer, ingeschreven in een zeshoek. Die staan voor 'Elektriciteitsmaatschappij van Noord-Belgïe'. Het telefoonnummer 728, dat onder de reclame zichtbaar is, behoorde in 1939 toe aan de reclamefirma Marynen uit Mechelen.
De reclamemuurschildering is onder meer te zien op beelden uit een film die François Cnapelinckx in 1945 maakte van de bevrijdingsstoet in deze gemeente en op beelden van de Stationsstraat in 1947, gepubliceerd in het boek Londerzeel, 38 jaar Rijksonderwijs, van August Meskens.
Beschrijving
De reclamemuurschildering is gevat in een oranje rechthoekig kader. Centraal zijn het sterk gestileerde hoofd en bovenlichaam van een vrouwenfiguur te zien, op een witte achtergrond. De figuur is bijna perfect symmetrisch uitgevoerd, met weinig of geen dieptewerking en heeft een rond hoofd, een oranjegeel gezicht met ronde gelaatstrekken (ogen, neus, geopende mond) en zwart haar, opgerold in twee dotjes ter hoogte van de oren. De figuur, die veel overeenkomsten vertoont met Olive Oyl uit de stripreeks Popeye (maar dan minder slank), is gekleed in een zwart gewaad met opstaande witte kraag, vermoedelijk refererend aan de kleding die door huishoudsters (meiden) gedragen werd in de vroege 20ste eeuw.
Met een overgeproportioneerde, sterk vereenvoudigd weergegeven rechterhand wijst zij naar een zwart rechthoekig fornuis op pootjes ter hoogte van haar linkerschouder. Het fornuis is voorzien van ronde knoppen en heeft een overhangende kookplaat. In het verlengde van haar vinger staat de tekst "59 ct per KWU" in wit en rood. Vermoedelijk, naar analogie met ander promotiemateriaal van de firma, was dit "aan 59 cent per KWU". Hand en belettering vormen een diagonaal geheel, dat een zekere dynamiek brengt in de afbeelding.
Boven het hoofd van de figuur is in het rood de tekst "KOOKT ELECTRISCH" aangebracht. Onderaan de afbeelding zijn de letters ENB in een zeshoek te zien, alles uitgevoerd in oranje. Rechts onder de reclameschildering staat "Reklame Tel 728".
Bron: Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Londerzeel, 1ste afdeling, sectie C, mutatieschetsen 1912/18., Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/23045/101.1, Beschermingsvoorstel Vlaams-Brabant, LONDERZEEL, Stationsstraat 47, zijgevel met reclamemuurschildering voor de elektriciteitsmaatschappij van Noord-België (DE HOUWER V. 2013). Auteurs: De Houwer, Veerle; Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)