Kosterswoning van Prosperdorp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kosterswoning van Prosperdorp

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Engelbertusstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Engelbertusstraat

Beschrijving

Voormalig kostershuis van Prosperdorp, opgericht in 1911 door koster Gustaaf Feremans. Tweede grootste woning van de oude bebouwing aan de Sint-Engelbertusstraat na de pastorie.

Opvallend burgerhuis door zijn architecturale allure en accentuerende ligging als hoekhuis aan één van beide hoeken van het kerkplein van de Sint-Engelbertuskerk. Voordeur en brede oprit naar de achterin gelegen garage voorafgegaan door een gekasseid pad en oprit.

Bakstenen dubbelhuis van twee bouwlagen met twee zichtgevels, afgedekt door een leien schilddak met bekroning in pinvorm op de nokuiteinden. Voorzien van een klimmende houten dakkapel met lunet midden boven de voorgevel. Voor- en linkerzijgevel met twee rijen opvallende sierankers en contrasterende witte baksteen aangewend in doorlopende horizontale banden en ter accentuering van de bogen boven de muuropeningen. Toepassing van I-lateien met rozetten. Bredere benedenvensters met 9-delige houten kozijnen flankeren de centrale voordeur met hardstenen neuten en treden. Voordeur met briefpanelen en twee hoge deurlichten. Het decoratief traliewerk ervan vertoont hartmotieven en draagt de initialen F-V (Feremans-Varendonck) volgens kadastergegevens van de eerste eigenaars en bewoners. Linker zijgevel met centraal uitspringende en hoog opgaande schoorsteen. Zijdeur in de aansluitende achterbouw.

In 1982 restauratie van de woning met vernieuwing van schrijnwerk, dak, aanpassing achterbouw en toevoeging van dubbele garage in bijpassende materialen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Beveren, 6° afdeling (Kieldrecht), 1911/4.
  • VERMEULEN C., Het vroegere kostershuis van Prosperpolder, in Het Land van Beveren, XXXXV, 1992, 4, p. 122.

Auteurs: Verbeeck, Mieke