Hoekhuis met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met café

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Engelbertusstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Engelbertusstraat

Beschrijving

Hoekhuis met café gebouwd in 1912 door herbergier Stanislas De Wilde. Aanvankelijk genaamd café Sint-Cecilia, heden café Den Angeluus genaamd.

Landelijk type dorpsherberg die de straataanleg accentueert door zijn inplanting op de hoek met het plein voor de Sint-Engelbertuskerk van Prosperdorp. Het gebouw ligt tegenover het kostershuis dat de overeenkomstige pleinhoek accentueert. Beide zijn sterk beeldbepalend voor de pleinaanleg voor de kerk. Karakteristiek door zijn oorspronkelijke functie als herberg vlakbij de kerk van Prosperdorp.

Representatief als dorpsherberg uit begin 20ste eeuw met bouwkenmerken aansluitend bij de doorsnee woningbouw van die tijd. Langgerekte woning van één bouwlaag van zes traveeën breed onder half schilddak (zwarte mechanische pannen). Baksteenbouw op donkergrijze, gecementeerde plint. Verwerking van grijze gesinterde bakstenen in parallelle horizontale banden, in de bogen en in strekse lagen boven de muuropeningen onder de gewitte gootlijst. Hoge rechthoekige vensters met zesdelige raamkozijnen onder eigentijdse I-lateien met rozetten, gekoppelde rollaagjes en verdiept rondboogveld. Typerend voor de landelijke café-architectuur is de toepassing van een deurtravee op een afgeschuinde hoek uitlopend bovenaan met een getrapt dakvenster. De getrapte top met schouderstukken op geprofileerde hardstenen console en het raam werden recent hersteld. Deuropening met hardstenen neuten, voorheen met gedeeld bovenlicht (zie oude prentkaart). Nieuwe cafédeur en in het boogveld aangebracht geschilderd gevelbord voorzien van opschrift met cafénaam.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Beveren, 6° afdeling (Kieldrecht), 1912/3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke