Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Modernistische villa van 1955 ontworpen door Charles Vandenhove en Lucien Kroll voor de familie Spitz-Lahaye, gelegen in een ruime tuin aan de straatzijde afgesloten door een haag en ijzeren poortjes. Deze vroeg modernistische woning van na de Tweede Wereldoorlog is één van de weinige ontwerpen van deze architecten in Vlaanderen en is tevens één van de eerste woningen die Vandenhove ontwierp. Vandenhove zal ook instaan voor de interieurinrichting.

De woning is opgebouwd uit drie aan elkaar grenzende volumes van één bouwlaag, elk met andere functies. Het noordelijke volume tegen de straatzijde onder een zadeldak bevat de vijf slaapkamers, de badkamer en een speelkamer met muuropeningen gericht op het oosten en het westen. Het zuidelijke volume onder een lessenaarsdak bevat de leefruimte en een bureau en is gericht op de tuin. Beide volumes worden met elkaar verbonden door een volume onder plat dak met een inkom en keuken. Links ten oosten staat een losstaande garage met berging verbonden met de woning door een bakstenen muur en een ijzeren poortje. Witgeschilderde bakstenen volumes onder daken met zwarte keramische pannen. Rechthoekige muuropeningen met nieuwe pcv-ramen. De zuidgevel is bijna volledig opengewerkt met grote raampartijen. Deze gevel was ook voorzien van een zonnewering in aluminium. De woning werd volgens het artikel in "La Maison" praktisch ingericht met veel ingebouwde kasten in de slaapkamers en de kast tussen de keuken en de eetkamer was langs beide zijde bereikbaar.

In het interieur zijn nog twee abstracte muurschilderingen bewaard naar ontwerp en uitvoering van Vandenhove. In de hal is er een muur voorzien van een rode/magenta kleur met daarop een band met witte, zwarte en gouden driehoeken. In de eetkamer is er nog een grijs geschilderde muur met hierop strakke geometrische patronen in het geel, blauw, rood, wit en zwart.

• BEKAERT G. & STRAUVEN F. 1971: Bouwen in België 1945-1970, Brussel.
  • FLOUQUET P.-L. 1957: Habitation à Hasselt. Architectes: L. Kroll et C. Vandenhove, La Maison, 13, 4, 108-109.
  • Informatie verkregen van Francis Strauven, augustus 2012.

Auteurs: Verwinnen, Katrien