Cottage getinte villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage getinte villa

Beschrijving

Cottage getinte villa uit begin 20ste eeuw gelegen in een omhaagde tuin, afgesloten aan de straatzijde met een bakstenen muur en hekken. De villa werd geregistreerd op het kadaster in 1915 en was mogelijks de directeurswoning van de erover gelegen fruitveiling van 1900 (gesloopt).

Bakstenen villa op een verhoogde begane grond met karakteristiek verspringende volumes en een torenvormige hoektravee van drie bouwlagen met pseudovakwerk op de bovenste verdieping. Breukstenen plint met een hardstenen afzaat. Overwegend boogvormige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en verzorgd bewaard schrijnwerk. Complexe leien bedaking met een sterk overkragend dak op houten schoorstukken. Voorts decoratieve verwerking van blauwe hardsteen voor de hoek en sluitstenen.

• Kadasterarchief Limburg, mutatieschetsen Tongeren, afdeling VII (Tongeren), 1915/1.

Auteurs: Verwinnen, Katrien