Modernistisch appartementsgebouw

Beschrijving

Bescheiden modernistisch appartementsgebouw op de hoek van de Geulincxstraat en de Italiëlei, opgetrokken in opdracht van Johan Muller, naar een ontwerp door de architect Jean Servais uit 1946 (gevelsteen). Het gebouw vervangt een neoclassicistisch hoekpand met café uit de late 19de of vroege 20ste eeuw, dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door een bominslag was vernield. Volgens de bouwplannen bestond het programma ook nu weer uit een café met bijhorend logement op de eerste verdieping, en twee huurappartementen erboven. Architect Servais lijkt in Antwerpen slechts kortstondig actief te zijn geweest, met een beperkte productie in 1945-46.

Het afgeschuinde hoekgebouw met een gevelbreedte van zes traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak. Gekenmerkt door een contrasterend materiaalgebruik en typisch nautische referenties als patrijspoorten, sluit de architectuur nog sterk aan bij het gematigde modernisme van eind jaren 1930. Structuur en trapconstructie zijn uit gewapend beton, daar waar de gevel is opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in halfsteens verband, met een parement uit arduin voor de pui, vensteromlijstingen uit roomkleurig keramiek, en geprofileerd lijstwerk uit 'cromolith'. De opstand wordt bepaald door de horizontaal gelede woonlagen die met een kwarthol profiel uit het gevelvlak springen, de strook afgeronde balkons met buisleuning, en het hoger opgetrokken trappenhuis met een verticale lichtstrip. Een opmerkelijk detail zijn de vier getraliede patrijspoorten in de pui, met kleurrijke glas-in-loodramen voorstellend een vuurtoren, een oceaanstomer, een snek en een visserssloep, destijds onderdeel van het café-interieur. Het oorspronkelijk stalen schrijnwerk is vernieuwd, met behoud van een smeedijzeren vensterleuning.

Met de traphal in de uiterste travee, biedt de begane grond volgens de bouwplannen ruimte aan het café, en de eerste verdieping aan drie logementskamers en een gemeenschappelijke badkamer. De twee appartementen op de hogere verdiepingen, bestaan uit een suite van salon en eetkamer, één slaapkamer en de keuken; het dak is ingericht als dakterras. De inkom- en traphal is uitgevoerd in granito en betegeling; het café-interieur is verdwenen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 18#20665; foto's FOTO-OF#5960 en GP#1893.