erfgoedobject

Geheel van neoclassicistische hoek- en stadswoningen

bouwkundig element
ID
214877
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214877

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek van de Italiëlei en de De Waghemakerestraat is een ensemble van een vijftal woningen bewaard, gebouwd rond 1887 naar ontwerp van architect Fr. Claes voor F. Vandevelde, wonende op de Italiëlei 13.

Het betreft eenvoudige neoclassicistische stadswoningen van drie bouwlagen onder zadeldaken. De huizen kregen sobere neoclassicistische lijstgevels, bepleisterd en beschilderd, met houten kroonlijsten, hardstenen plinten met keldervensters, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels en rechthoekige vensteropeningen. Nummers 43 en 45 werden als identieke woningen ontworpen, met drie traveeën en een centraal balkon met fraaie leuning. Bij 43 werd het parement bewaard; bovenvensters met voorzetrolluiken; de benedenverdieping werd aangepast met de verlaging van de vensteropening. De woning op nummer 45 werd gedecapeerd. De hoekwoning telt één travee op de Italiëlei, een afgeschuinde hoektravee en vier traveeën in de zijstraat. Ook deze woning werd gedecapeerd; balkon op de hoek werd bewaard. De twee aansluitende woningen in de De Waghemakerestraat tellen elke twee traveeën, met op de begane grond twee venster- en een deuropening. Nummer 3 is volledig verbouwd. Nummer 5 bewaarde het originele parement.

  • Stadsarchief Antwerpen, 1887 # 289.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Geheel van neoclassicistische hoek- en stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/214877 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.